Fra figurer til Roller
Selve rollespil kom til verdene i slutningen af 1960'erne, da nogle amerikanere fandt på at blande gammeldags krigsspil, hvor man udspillede store slag med tinfigurer, med det fantastiske eventyrunivers, som J.R.R. Tolkien havde skabt med sine bøger, Hobitten og Ringenes Herre.
Dave Arneson havde i 1968 lavet figurspillet, Chainmail, hvor man rykkede tinfigurer rundt i gange og huler og sloges med orker og andre væmmelige monstre. Sammen med venner, Gary Gygax, udviklede de spillet mere og mere i retning af rigtig rollespil. Man skulle give sine figurer navne og personlighed, og efterhånden blev det til verdens første rollespil, Dungeons & Dragons - direkte oversat betyder det Fangekældre & Drager.
Dungeons & Dragons (D&D) udkom første gang i 1974, og i begyndelsen gik salget langsomt. Det tog et år at sælge de første tusind eksemplarer, men med tiden begyndte det at gå bedre og bedre for salget i takt med at interessen for dette nye spil steg. Spillet blandede Historiefortææling og Krigsspil på en hel ny måde. Året efter dukkede endnu et rollespil op, Tunnels & Trolls, og efterhånden kom der flere og flere rollespil.
Dave Arneson og Gary Gygax havde sammen grundlagt virksomheden TSR (Tactical Studio Rules), men de blev uenige og endte efter en retsag med at gå hver til sit. I 1977 havde TSR udgivet en helt ny udgave af Dungeons & Dragons, som hed Advanced Dungeons & Dragons - eller i daglig tale AD&D. Med denne nye udgave begyndte salgstallene at stige vildt, og TSR blev snart en millionforretning.
Rollespillets guldalder
I 1977 udkom det første store Science Fiction rollespil, Traveller. Det kom på gaden nogenlunde med at filmen Star Wars Episode IV havde premiere, og det blev hurtigt en stor succes. Rollespil spredte sig især på de amerikanske universiteter og blev et kæmpe hit blandt de 15-25 årige drenge, som hellere ville læse Fantasy og Science Fiction-romaner og spille spil med vennerne end spille football og baseball.
Fra slutningen af 70'erne og frem til midten af 80'erne udkom en sand strøm af nye rollespil. RuneQuest fra 1978 skabte et nyt rollespilssystem, Basic Roleplaying, der blandt andet er grundstenen til det første gyser-rollespil, Call of Cthulhu fra 1981. Efterhånden kunne man få rollespil, der foregik i alle mulige slags verdener og tider, lige fra vores egne til den frie fantasi. Superhelte, Riddere, Middelaldertroldmænd, Detektiver, og en masse ande kunne man spille.
Det var også i midten af 80'erne, at rollespil for alvor bredte sig fra USA og England ud til resten af verdenen. Der dukkede klubber og foreninger op, hvor man både kunne spille taktiske bræt-, figur- og rollespil. Både i Frankrig og Tyskland og sågar Sverige begyndte man at udgive sine egne rollespil, og der blev afholdt arrangementer, hvor man kunne møde andre spillere og prøve hinandens rollespilsscenarier.
Rollespil er farligt
Det var også i 80'erne, at man især i USA begyndte at få bekymringer over denne hobby. I kristne kredse brød man sig ikke om, at man i spillet beskæftigede sig med magi og dæmoner. Nogle psykologer og forældrer var også nervøse over, at man tilsyneladende levede sig helt ind i at være en anden. Det opstod rygter om teenagere, der havde begået selvmord, fordi deres rollespilskarakter var døde, og der dukkede foreninger op, som krævede spillene forbudt.
Den omtale, på trods af dens negative karakter, gjorde bare at rollespil blev endnu mere udbredt. I 1988 bragte dansk tven historie i TV-avisen, hvor en psykolog udtalte sig om, at rollespil medførte skizofreni - man blev psykisk syg af at spille. Samtidig var der billeder af unge knægte, som havde livliggjort spillet endnu mere ved at klæde sig ud riddere, troldmænd, tyve og lignende og så taget ud i skoven og tævet på hinanden med pap-, gaffa- eller latexsværd.
Den følgende dag blev rollespilsbutiker, der solgte D&D, overrendt af unge knægte, som havde fundet det yderst interessant og fængende. På få måneder blev salget af rollespilsting mangedobblet. Kort tid efter udkom en dansk version af spillet, og boghandlere overalt begyndte at sælge rollespil til de fantasilystne teenagere.
Kunst og Ninja Turtles
I løbet af 80'erne blev rollespil som tidligere nævnt mere og mere udbredt, men de fleste af spillene mindede meget om hinanden. Men i 91 to rollespil et nyt skridt i udvidelsen, da amerikaneren Mark Rein-Hagen udgav Vampire: The Masquerade, hvor spillerne skulle være vampyrer i en verden, der lignede vores egen. Spillet gik meget mere op i, hvordan man spillede sine spillepersoner, end hvilke eventyr man skulle ud at klare. Spillet henvendte sig mere til de voksne og erfarne spillere. Det myldrede med henvisninger til berømte romaner og der var stor kunstneriske ambitioner med spillet.
90'erne bød på mange eksperimenterende rollespil, samtidig med at den »gammeldags« form for rollespil fungerede fin sammen med de nye, som efterhånden opstod over forskellige film lige fra Teenage Mutant Ninja Turtles over Indiana Jones til Men in Black. Rollespil havde vokset sig stort i løbet af sine første 20 år, men det var stadig et spil for mest en type drenge og piger, med en hovedvægt blandt drenge. Rollespil krævede stadig, at man læste mange bøger og gad bruge meget tid rundt om et bord, dog med undtagelse af "live", der foregår i skove eller lignende. Det var et spil for bogorme, og det var altid kun nogle få i skoen eller ungdomsklubben, der havde den interesse og spillede rollespil.
Computeren og Magic slår til
Midt i 90'erne begyndte rollespillene at slå igennem også på computeren, da denne nu stort set fandtes i et hvert hjem. En del af computerspillene byggede direkte på verdener etablerede i rollespil, men mange var også bare inspiret af rollespil. Disse computerspil på henholsvis PC, Playstation eller Gameboy begyndte at stjæle interessen fra den mere »gammeldags« form for rollespil.
En anden konkurrent til rollespil, var de figurspillene Warhamer og Warhammer 40.000 fra Games Workshop, der også tidligere havde lavet rollespil, satsede på at producere figurspillet med metal- og plastikfigurer.
I 1993 så et ny kortspilstype, der var inspireret af rollespil, dagens lys. Dette kortspil var Magic: The Gathering gik ud på at samle forskellige kort med monstre, lande eller formularer i et deck og spille mod hinanden. Disse «Trading Card Games« (samlekortspil) blev en kæmpe succes, og for første gang nåede man for alvor ud til en ny målgruppe. Alle ejede Magic-kort, og salgstallene kunne sammenlignes med andre modediller. På trods af efterligninger bygget på tegnefilm, så som Pokémon, var Magic vedvarende og blev ikke overgået af de andre, det var altså en enorm succes.
Computerspil og kortspil havde meget nemmere ved at ramme en bredere målgruppe end rollespil og opnåede derfor langt højere salgstal, da det som oftest kun de samme gamle spillere, der holdte sig til og købte de nye rollespil.
Det nye D&D... og D20
I slutningen af 90'erne opkøbte firmaet bag Magic og pokémon, Wizards of the Coast, det gamle firma TSR, som lavede D&D. Det nye store firma, blev igen opkøbt at verdens største legetøjsproducent, Hasbro, og ønskede de et nyt fremstød for rollespil.
Selvom AD&D stadig var verdens største rollespil, havde havde salgstallene for TSR været dårlige i flere år. De nye ejere lavede en ny udgave af spillet, der byggede på et nyt grundlæggende standard for rollespil. Man udviklede et system, der blev kaldt d20, fordi det brugte den 20-sidet terning som sin grundsten. Selve systemet var frit tilgængeligt for alle. enhver, der havde en idé til en rollespilsverden, kunne bygge sit spil over d20 systemet, og dermed ville rollespillet stå som et samlet, stærkt varemærke.
Det nye årtusinde har budt på utalige genudgivelser af gamle rollespil, men nu med det nye d20-system. Alle ønskede at være med på den nye bølge. D&D er blevet en stærk vare igen, og der udkommer på ny mange rollespilsbøger.
Rollespil i Danmark
Allerede i slutningen af 70'erne dukkede rollespilet op i Danmark. I begyndelsen fulgtes de ad med de taktiske brætspil og så dagens lys i science fiction-kongressen og i lignende sammenhæng, men efterhånden fik rollespil sin egen faste gruppe af tilhængere, der var voksende. Over alt i det danske land opstod der i løbet af 90'erne klubber og mere end 25 arrangementer kunne i denne periode etableres og underholde tusindvis af unge rollespillere. Der blev dog ikke udgivet særlig mange danske rollespil, de fleste foretrak de amerikanske originaler som D&D. Når der endelig blev udgivet danske rollespil, var det som oftest oversættelser af kendte spil, herunder D&D og det svenske Drager og Dæmoner, Begge disse havde deres storhed i slutningen af 80'erne, men udgik af markedet med tiden.
De første rollespil, som blev lavet herhjemm, var fotokopierede hæfter, der blev solgt på i små oplag på kongresser og i spilbutikker.I 86 udkom det første trykte rollespil, På Eventyr i Vildmarken, men det blev hovedsagligt kun solgt til biblioteker. Først i 1990 udkom det næste forsøg på et dansk rollespil, Viking. Der blev i alt produceret 3 bøger i serien, men heller ikkdette spil fængede i butikkerne. Rollespillet Via Prudensia blev i midten af 90'erne en ganske god salgssucces, men det var kun regelbogen, som nu er udsolgt, udkom.
I 2000 udkom det danske rollespil, Fusion, hvor man spiller en hårdkogt detektiv i en nær fremtid i København. Fusion er det eneste danske rollespil, som har overlevet i flere år, og der er udkommet flere bøger samt udvidelser. Selve spillet henvender sig til mere modne spillere, og de har en virkelig god kvalitet.
Selvom salget af danske rollespil aldrig har slået igennem, har Danmark altid været en flittig producent af rollespilsscenarier til de store kongresser. I 90'erne blev der ligeledes udgivet forskellige blade om rollespil, og det største af dem, Fønix, nåede at udkomme i flere år og i over 20 numre, men det nåede aldrig op på siden af magaziner som Dragon og Dungeon. Danskere har en enorm skrivelyst, og de har siden 1982 produceret mere end tusinde forskellige scenarier til et hav af kongresser.